18 Şubat 2025 16:12
/
Güncelleme: 16:18

40 alanın JES için ihaleye çıkarılmasına tepki

İzmir’de 40 alanın JES sondaj arama ihalesine çıkarılmasına karşı Aydın, Tire, Germencik ve Çine’den köylüler eylem yaptı: “Ellerini toprağımızdan çeksinler”

40 alanın JES için ihaleye çıkarılmasına tepki

Fotoğraf: Bahar Emreoğlu/ Evrensel

Bahar Emreoğlu
@bemreoğlu1406@gmail.com


İzmir’de 40 alanın jeotermal enerji santrali (JES) sondaj arama ihalesine çıkarılmasına karşı Aydın, Tire, Germencik ve Çine’den köylüler, İzmir Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı önünde eylem yaptı. İhalenin gerçekleşeceği yerde yapılan eylem sonucu 40 ihalenin 39’una katılım olmadı. 1 ihale ise Menemen Belediyesindeydi.

Eyleme ilişkin konuştuğumuz Selçuk Belevi Mahalle Muhtarı Doğan Dönmez, “Buradaki amacımız ihaleyi yaptırmamak. Jeotermali istemiyoruz. Çünkü suyumuzun, ağacımızın kirlenmesini istemiyoruz. Bugün hayvanlar bile jeotermal yüzünden sakat doğuyor. Zeytin ağaçlarımız vardı onlar da öldü. Ellerini toprağımızdan çeksinler” dedi.

havama suyuma toprağıma dokunma dövizi

Fotoğraf: Bahar Emreoğlu/ Evrensel

"Esas sorun iktidarın politikaları"

Tire Ortaköy’de oturan Veli Balcı ise esas sorunun iktidarın politikaları olduğunu belirterek, “Buraya ihaleye engel olmak için geldik. Biz bunu yaptırmamak için köylüyle bir olduk geldik. Mücadelemizi vereceğiz. Mevcut AKP iktidarı bu şirketlerin önünü açtı. Esas sorun iktidarın bu uygulamaların önünü açması. Ülkenin toprağını yabancı şirketlere satıyorlar” ifadelerini kullandı.

Geçimini incirden sağladığını belirten Tire Yemişler’den Nihal Kocaoğlu, “Ben eşimden ayrıyım. İki oğlum var. Çocuklarım okula gidiyor. Ben geçimimi incirden sağlıyorum. Jeotermal yapılırsa ağaçlarımız gider. Bizim ağaçlarımız giderse ben çocuklarıma nasıl bakacağım” diye konuştu. Ağaçları için direnen 64 yaşındaki Mülkiye Kocaoğlu ise “Çocuklarımızın geleceğini kurutmayalım, kirletmeyelim. Jeotermal olursa ağaçlar kuruyacak. Biz o ağaçlar kurursa nasıl geçimimizi sağlayacağız. Başka bir aylığımız yok. Mücadelemizi 10 sene de olsa sürdüreceğiz. Bizim tarlalarımızı alacaklarsa bize aylık versinler. Hiçbir şey vermezlerse biz nereye gideceğiz. Halkı düşünen yok” dedi.

"JES’e karşı her zaman uyanık olmalıyız"

Köylülerin avukatlığını yapan Hicran Danışman ise, JES’e karşı her zaman uyanık olunması gerektiğini vurgulayarak, “4 muhtarımızla birlikte YİKOP Müdürü Gülçin Hanım’la görüştük ve kendisi bizi bilgilendirdi. Bugün 13 ilçeye 40 ayrı noktaya ilişkin açılan JES ihalelerinden sadece Menemen’le ilgili olanın yapılacağını, diğer ihalelerin yapılmayacağını ve bu ihaleler için bir başvuru olmadığını söyledi. Gülçin Hanım, buralarda zaten mevcut ruhsatların olduğunu ve bu ruhsatlar iptal edildiğinde yasal olarak ihaleye çıkmak zorunda olduklarını, bu nedenle ihaleye çıktıklarını ve bir başvuru olmadığı için ihalelerin yapılmadığını açıkladı. Bununla beraber, bugün bir başvuru olmasa da yarından itibaren, ‘Ben burada arama yapmak istiyorum’ diye başvuru yapılabileceğini ifade ederek, buna engel olamayacaklarını söyledi. Bugün için sıkıntımızı atlattık ama her zaman uyanık kalmak zorundayız çünkü her zaman burada bir JES arama çalışması yapılabilir” diye konuştu.

Evrensel'i Takip Et